Audi A4 B5 (1995-2001)
Forum Audi A4 B5. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
166 tematów w tym forum
-
Witam Mam pytanie co potrzebuje aby założyć radyjko np Alpine do mojej A4 B5 Avant z 2001 roku. Auto kupiłem niedawno z radiem Chorus I chyba było podmienione bo w bagażniku jest zmieniarka. A zmieniarkę obsługuje Concert jak się mylę to przepraszam. Chce wymienić radyjko bo się popsuł potencjometr. Już wybrałem radyjko sobie : ALPINE iDA-311RR http://allegro.pl/alpine-ida-x311rr-ida-x311-usb-pakiet-5-gratisow-i1548993100.html i chyba jest potrzebne coś takiego: http://allegro.pl/ramka-do-radia-kostka-iso-audi-a4-b5-antena-klucze-i1502760216.html Czy to wszystko? Czy będzie działa mi zmieniarka CD http://allegro.pl/kompletna-zmieniarka-na-6-cd-audi-vw-seat-pewniak-i1542…
-
- 0 odpowiedzi
- 3,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam od 4 lat posiadam audi a4 1,9TDI z automatyczną skrzynia biegów,Problem polega na tym,że od dłuższego czasu owa skrzynia mi szwankuje.Zacznę od tego,że przekręcam kluczyk w stacyjce i na wstępie nie pali się kontrolka świec do tego nie działa obrotomierz to z kolei wiąże się z tym,iż z D ciężko jest ruszyć więc ręcznie zmieniam biegi.Nawet jeśli ruszę z D to będzie bardzo wolno i sama przełoży mi biegi tylko do 3,dalej nie da rady przez to pali jak smok.I tak za każdym razem kiedy przekręcam kluczyk brak kontrolki świec to sytuacja się powtarza.Rzadko zdarza się,że kontrolka świec zapala się przed odpaleniem to wtedy dobry znak bo i obrotomierz chodzi i skrzynia dzi…
-
- 0 odpowiedzi
- 6,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam problem z działaniem oświetlenia wnętrza A4 B5 2001. Po otwarciu jakichkolwiek drzwi nie zapala się światło. Czerwone lampy w drzwiach działają ok. Poświetlenie pod nogi również. W związku z tym zakładam, że mikrostyki w drzwiach są ok. Światła po włączeniu ręcznym działają, więc zasilanie jest. Gdzie szukać usterki? HELP!!
-
- 0 odpowiedzi
- 6,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam serdecznie, posiadam audi 1.9tdi z 97r a razem z nia problem... mianowicie sposrod calej elektroniki w samochodzie dzialaja tylko: jedno lusterko, climatronic sie swieci, kontrolki na liczniku, oswietlenie wnetrza, lampy wsteczne i lampy przod. Reszta jest bez oznak zycia, brak dzialania kierunkow, wycieraczek, szyb, nawiewow, lamp stop czy innych podobnych. Nie mam pojecia co robic, bezpieczniki wszystkie ok, nie dziala nawet pompka paliwowa... Bardzo prosze o jakas rade, zalezy mi na czasie, bede bardzo wdzieczny za pomoc i poswiecony czas.
-
- 1 odpowiedź
- 3,2 tys. wyświetleń
-
-
Silnik 1.6 ANA i AHL - fajny! Mechaników brak! jak bierze olej to: sprawdź ezektor czy działa prawidłowo szczelność układu olejowego: uszczelka pod mocowaniem filtru odma rurka co idzie do góry i łączy się z rurą dolotową do przepustnicy lubi ją olej zeżreć simering rurki z pokrywy zaworów łącząca z dolotem powietrza rurka bagnetu jesli skacze ci korek wlewu oleju to znaczy że masz nieszczelny układ olejowy i będzie brał olej, coraz bardziej bo zapycha pierścienie olejowe co w efekcie doprowadzi do ich zapieczenia. Temat przerobiony prze zemnie wymiana pierścieni remont silnika, niestety 100,000 km…
-
- 0 odpowiedzi
- 5,5 tys. wyświetleń
-
-
Cześć. No i będzie za niedługo problem z pracą motoru mojego samochodu gdyż klekocze 1 zawór... Olej w silniku jest ale i tak klekocze dalej... Idąc poradami taty to gdy się silnik zajedzie to lepiej będzie(taniej i szybciej) wsadzić nowy silnik. Teraz pytanie, czy mogę zastąpić 1.8-->1.8t? Elektryka musiała by być kombinowana? Nowa mapa? Jakieś dodatkowe części albo coś? Cieszył bym się z wypowiedzi kogoś kto robił taką przekładkę. Pozdrawiam. Myślę też nad TDI. Co będzie prościej wsadzić i ogarnąć?
-
- 0 odpowiedzi
- 4,2 tys. wyświetleń
-
-
witam zmieniałem skrzyni automat na manual i mam teraz problem z kodowaniem silnik 2.5 tdi akn może ktoś pomóc?
-
- 0 odpowiedzi
- 4,8 tys. wyświetleń
-
-
witam, jestem tu nowy,nawet nie wiem czy dobrze pisze post,mam problem z klimatyzacją...nie włącza mi się wentylator,klimę dzisiaj nabiłem,silniczek wentylatora na krótko chodzi...pomocy, jaka jest przyczyna tego problemu,może ktoś miał taki sam defekt.
-
- 0 odpowiedzi
- 2,2 tys. wyświetleń
-
-
Czy turbina z silnika AHU w Passacie, pasuje do silnika AJM w Audi A4, który ma taką samą liczbę koni (116 KM)? Pozdrawiam
-
-
- 5 odpowiedzi
- 6,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam mam problem z moim audi a4 b5 Quattro z silnikiem 1.8 t aeb mianowicie swieci kontrolka oleju. Wiem że już nieraz był poruszany ten problem. Tylko problem polega na tym że kontrolka swieci przy pewnych obrotach silnika to jest 1500do2500 i potem gaśnie. Powiem co już wymieniłem w silniku to jest pompa oleju smok wyczyszczony, czujnik ciśnienia oleju, napinacz lancuszka rozrzadu walków. Najciekawsze jest to że ciśnie jest podłączyłem manometr i ciśnienie pokazuje na wolnych obrotach 1bar na rozgrzanym silniku i dodając obrotów wzrasta, najciekawsze i nie dające mi spokoju to jest to że jak odłączę przewod od czujnika ciśnienia oleju to moim zdanieniem nie powinno nic…
-
-
- 1 odpowiedź
- 5,3 tys. wyświetleń
-
-
witam Was wszystkich!! dosc dawno mnie tutaj nie bylo:)....Mam pytanko...odnosnie hamowni a skrzyni automatycznej Jak juz wiecie mam nadal swoja Andzie A4B5 1.9 Tdi 110KM w automacie:) te 110KM troche mi spedzaja sen z powiek bo pala ok 9,5 litra w miescie i cos mi sie wydaje ze pare juz padlo:( m chcialbym sie dowiedziec czu istnieje mozliwosc sprawdzenia mocy na hamowni z automatem , czy cos sie ze skrzynia nie zrobi( po remoncie kilka miesiecy) i gdzie w ogole moge takowa znalesc w woj slaskim , najlepiej w okolicach Sosnowca.Bardzo Was prosze o informacje !! POzdrawiam mwmisiek82
-
- 5 odpowiedzi
- 6,8 tys. wyświetleń
-
-
Witam serdecznie , zakładam ten temat z nadzieją że może ktoś mi pomoże bądź doradzi z magiczną usterką w mojej Audi , bo przyznaje że już rozkładam ręce . Audi jakie posiadam to A 4 z silnikiem 1.8 Turbo 150 koni z rocznika 1995. Problem jaki istnieje to , gdy odpalam auto , bez różnicy czy auto jest ciepłe czy zimne obroty zaczynają falować pływać po czym po dosłownie 5-10 sekund ustają na obrotach powyżej 1 tysiąca i wszystko się normuje ( jest tak przy każdym odpalaniu) wygląda to tak jakby się dusiło i bez gazu auta nie odpalę . Auto również nie ma mocy jak na 150 koni , na biegu 3 , 4 jak i 5 jest dość mułowaty . Gdy wdepnę pedał gazu auto zaczyna jakby chwilę myśle…
-
- 0 odpowiedzi
- 9 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich.Kilka dni temu zakupiłem A4 B5 z 1997r. Poprzedni właściciel wymienił orginalne fotele oraz tylne kanapy na skurzane lub skuropodobne ale nie w tym rzecz. Pytanie dotyczy instalacji podgrzewania foteli przednich oraz regulacji lędzwia na oparciu.Z fotela wychodzą kostki jednak brak instalacji z samochodu do foteli. Bardzo nie wygodnie mi sie jezdzi bo oparcie bardzo na pompowane.Z boku przednich foteli włączniki jak by przód/tył. Bez podgrzewania da się wytrzymać. Z góry wielkie dzięki za pomoc
-
- 0 odpowiedzi
- 3,3 tys. wyświetleń
-
-
witam mam pytanko - znowu hehe:) a wiec tak : kumpel ma Audi B5 1.9 tdi 90 KM z 97 r. jechalismy dzisiaj na silownie i w momnecie z pod maski zaczelo sie wydobywac takie mocne walenie jakby ktos mlotwiem walil w blache, olej w silniku byl ,, wszystkie paski sa na miejscu czy ktos sie spotkal z czyms takim ? co to moze byc? silnik wylaczylismy i auto scholowalismy do garazu. prosze o pomoc Pozdro
-
- 1 odpowiedź
- 3,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Chciałbym się zwrócić do was o pomoc. Mianowicie chodzi o to że po 2 miesiącach jazdy samochodem "Audi A4 B5 1.8 1995r" w pewnym momencie na liczniku zmieniły mi się "km" na "miles " a w miejscu gdzie były ostanie przejechane kilometry pojawił się napis "def" mało tego temperatura przy włączeniu zapłonu wskazuje 120°, jadąc około 50km/h prędkościomierz pokazuje 120km/h a obroty po odpaleniu nie schodzą poniżej 2 tys. Starałem się przeglądać fora i jedyne co udało mi się ustalić to że muszę wymienić licznik. I tutaj chce się poradzić bardziej doświadczonych osób, czy jest ktoś kto by wytłumaczył mi dokładnie co muszę kupić aby wymienić licznik? Poniżej wstawię zdjęc…
-
- 0 odpowiedzi
- 4,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam.Mam problem z piszczeniem z tylu za pasazerem tylnej kanapy po prawej stronie.Gdy ktos siedzi na kanapie tylnej slychac w gornym prawym rogu (tej kanapy) wkurzajacy pisk ale tylko na dziurach.Wiec wykrecilem calo kanape i nie pomoglo czy to mozliwe ze amoztyzator lub wachacz tak piszczy (to nawet nie skrzypienie)??Bylem na przegladzie to chlop powiedzial ze z zawieszeniem wszystko wporzadku.Moze ktos spotkal sie z tym piszczeniem.Prosze o pomoc i sugestie.Z góry dziekuje.
-
- 0 odpowiedzi
- 5,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich. Mam problem z moim A4. Nie działał licznik jak go wziąłem w rozliczeniu od klienta, tzn. Działało tylko podświetlenie, brak wskazań temperatury, poziomu paliwa, obrotów i prędkości nie pokazywał też przejechanych kilometrów. Wczoraj kupiłem licznik (używkę),wymieniłem i wszystko było ok. Autko odpala, liczniki działają, żadna kontrolka nie świeci. Dzisiaj rano audi odpalił, przejechał ok. 35 km i już nie zapalał. Tzn. Zapalał i od razu gasł. W dwóch warsztatach sugerowali immobiliser ale powiedzieli też że nie powinien odpalić już po wymianie zegara,ale odpalił. Wypiąłem żółtą kostkę i odpala bez jęknięcia tylko nie działa mi znowu nic. Prędkościomież sz…
-
- 0 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
-
-
Mój ojciec planuje kupić Audi A4 B5 1.9 TDI 110 KM z automatyczną skrzynią biegów. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat awaryjności i eksploatacji tej skrzyni. Czy przy normalnej jeździe i prawidłowej wymianie oleju w skrzyni, powinna być raczej mało awaryjna? Jakie są koszty naprawy takiej skrzyni? Pozdrawiam
-
-
- 25 odpowiedzi
- 81,3 tys. wyświetleń
-
-
witam chciał bym dowiedziec sie czegoś o nagłosnieniu do mojego audi a4 b5 avant 1998.r do tej pory miałem orginalne audi ale już pierdzą i chciał bym wstawić coś ciekawego i z dobrym z bitem chciał bym usłyczeć wasze zdanie nad jakimi głośnikami dobrze sie zastanowic wszystkie propozycje mile widziane z góry dzięki pozdrawiam seba
-
- 1 odpowiedź
- 3,5 tys. wyświetleń
-
-
Siemka, od 3 miechów jestem posiadaczem audi, w trakcie zakupu okazało się, że podczas zmiany biegów coś szarpie. Zakupiłem auto z zamiarem naprawy tej "DROBNOSTKI", mianowicie autko podczas zmiany biegu szarpie, towarzyszy temu uczucie jakby silnik żył własnym życiem a całe nadwozie oddzielnym xD Występuje jedno szarpnięcie po czym słychać stuknięcie - też jedno, w zeszłym miesiącu wymieniłem skrzynię biegów, oraz komplet szprzęgła i wysprzęglik (na nowy) 2 tygodnie później wszystkie poduszki (skrzyni i silnika) oraz przeguby zewnętrzne i wewnętrzne, niestety nic to nie dało, co może być przyczyną? Dodam, że występuje to niezależnie od temperatury silnika, na benzynie i…
-
- 2 odpowiedzi
- 5,3 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Miałem rozładowany akumulator. Po naładowaniu akumulatora motor odpala, wszystko działa za wyjątkiem wskaźników, nie działają> podświetlenie zegarów, prędkościomierz, obrotomierz oraz pozostałe tj. wskaźnik paliwa, temperatury, ogólnie nie działają wskaźniki. Proszę o podpowiedź. Bezpieczniki są w porządku. Pozdrawiam Łukasz.
-
-
- 2 odpowiedzi
- 5,9 tys. wyświetleń
-
-
Witam przychodzę z takim pytankiem posiadam audi a4 b5 1.9 TDI 90 km i mam mały problem wsiadając dzisiaj do samochodu chciałem jak zwykle otworzyć szyby w aucie bo z tymi temperaturami nie da się wysiedzieć normalnie w środku. Nagle po otwarciu kawałka szyby usłyszałem taki dźwięk jakby coś zablokowało szybę ale normalnie się zamknęła, myslalem ze zrobie to jeszcze raz i dalej jest ten sam problem i teraz mam pytanie czy jest to wina silniczka od szyby czy może coś innego
-
- 1 odpowiedź
- 2,7 tys. wyświetleń
-
-
Witam, w styczniu kupiłem swoje pierwsze auto Audi A4 B5 z 99r. i zaraz wymieniłem w niej radio ponieważ miała jakieś starsze na kasety. Wstawiłem radio Audi Concert ale pisało że od B6 i jest dobrze tylko jedna sprawa, otóż po wymianie tego radia:1. Da się go włączyć na zgaszonym silniku, bez kluczyka itp. i wogóle trzeba go włączać manualnie a nie że samo po zapaleniu auta nie wiem czy tak powinno być z powodu braku doświadczenia2. Po drugie i chyba najważniejsze, po włączeniu radia raz grają wszystkie głośniki a raz tylko tylne. Dużo częściej jest tak że tylko tylne. Wyłączenie i włączenie radia nic nie daje, ale zgaszenie samochodu na włączonym radiu wyłączy go i po p…
-
- 0 odpowiedzi
- 2,3 tys. wyświetleń
-
-
Mam problem z A4 B5 silnik ADP 1.6 po wymianie termostatu, otwarty termostat silnik nie dogrzany to wymieniłem na nowy Gates no ale miałem wrażenie że się nie otwiera jak należy ( niby jadąc było wszystko ok ale jak na chwilę się zatrzymałem to temperatura wzrasta do ok 100 stopni jak ruszę to spada ) wiec następnego dnia wymieniłem na Wernet ale sytuacja jest taka sama ;( . Ręce mi Kur..a opadły, pompę wody oglądałem przez dziurę na termostat ( wyglądała dobrze ). Już sam nie wiem o co chodzi pomocy !
-
- 0 odpowiedzi
- 5,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam serdecznie, Jakiś miesiąc temu kupiłem Audi A4 B5 1,6 w gazie 1997 rok od razu zauważyłem, że z nawiewów leci zimne powietrze. Kupiłem samochód na dojazdy do pracy. Wydawało mi się że nie działa czujnik temperatury bo wskazówka się nie podnosiła. Wymieniłem czujnik temperatury ale wskazówka dalej nie działała. Zaprowadziłem samochód do mechanika, który powiedział że nie ma w ogóle zamontowanego termostatu i zalana jest woda zamiast płynu. Po wymianie płynu i termostatu gdy wracałem do domu, czujnik temperatury zaczął działać a z nawiewów zaczęło lecieć ciepłe powietrze. Niestety po przejechaniu 4 km płyn chłodniczy zaczął się gotować, a samochód szarpać i trac…
-
- 0 odpowiedzi
- 4,8 tys. wyświetleń
-