Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A3 8L (1996-2003)

Forum Audi A3 8L. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...

1. Rozpoczęte przez RAFI81,

Witam panowie mam problem z dziwnym dźwiękiem pochodzącym z okolic rozrządu ten dźwięk jest tylko na zimnym silniku na ciepłym cichnie dodam że rozrząd był robiony końcem kwietnia 2023 a ten dźwięk pojawił się końcem listopada VID_20240128_095538.mp4

• 3 odpowiedzi
    • 6,6 tys. wyświetleń
  2. Rozpoczęte przez ZI3LUW4W,

Witam, mam problem z moim 1.9 tdi Quattro Od pewnego czasu quattro nie spina napędu, po odpaleniu kontrola trakcji działa ale po jakimś czasie czuć lekkie szarpnięcie którymś tylnym kołem i wyłącza się kontrola trakcji a Quattro nie spina niezależnie od tego czy kontrola trakcji jest czy jej nie ma

• 0 odpowiedzi
    • 1,4 tys. wyświetleń
  3. Rozpoczęte przez ShowTime,

Witam. Audi A3 8L 1.6 1998r. Problem polega na tym, że podczas zamykania/otwierania auta pilotem po 3 mrugnięciach prawy kierunkowskaz się zawiesza i świeci światłem stałym, przez co trzeba kilka razy zamykać i otwierać samochód, aby się odwiesił. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale jeśli trochę dłużej potrzyma się przycisk zamykania/otwierania, to nie zawiesza się tak często. Pytanie do Was, w czym może być problem? Czy to przerywnik/przełącznik świateł awaryjnych? Czy może coś z zamkiem centralnym?

• 0 odpowiedzi
    • 1,4 tys. wyświetleń
  4. Rozpoczęte przez michal2564,

Witam wszystkich. Strasznie faluja mi obroty nie jest to mormalne falowanie dosyc mocne a klapka w przepustnicy dziwnie sie zachowywuje. 20230918_161414.mp4

• 0 odpowiedzi
    • 1,4 tys. wyświetleń
  5. Rozpoczęte przez Eazyy,

Siemka od ostatniego czasu mam taki problem i jestem ciekawy czy komuś z forum się takie coś przytrafiło. Podczas jazdy stuka coś w przedniej części samochodu czuć to najbardziej pod pedałem gazu zauważyłem ostatnio ze osłona na przegubie jest zerwana i domyślam się ze to może być winowajca tego wszystkiego ale chciałem bardziej zapytać o to czy przez to ze ten przegub tak stuka/bije to może drgać mi kierownica przy hamowaniu dodam ze klocki i tarcze maja z miesiąc bo były wymieniane

• 0 odpowiedzi
    • 1,5 tys. wyświetleń
  6. Witam serdecznie jestem właścicielem audi a3 8l 1.6 Benz kod silnika avi. Z góry przepraszam jeśli coś nie jasno opisałem lub w złym dziale. Ale na chwilę.obecna jesteście ostatnia deska ratunku. Mechanicy rozkładają ręce. Żaden nie chce podjąć się auta gdzie trzeba szukać "na piechotę" bo błędów w kompie masa i nie wiadomo co te błędy powoduje. Od jakiegoś czasu mam problem z tym autem. Generalnie problem mam od kiedy kupiłem ten samochód. Zawsze miałem audi i chyba na tym modelu a3 się to zakonczy. Mianowicie auto pracuje normalnie bez problemu. Ale dość często gaśnie mi np na skrzyżowaniu czy kiedy mu coś odbije. Po odpaleniu jest ok a czasami sam z siebie faluje szybk…

• 0 odpowiedzi
    • 1 tys. wyświetleń
  7. Rozpoczęte przez dominsxs,

Siemanko. Mam pytanie dotyczące klimatyzacji, czy licznik ( wskazówka temperatury cieczy) jest jakkolwiek powiązana z klimatyzacją? Mam zepsuty wskaźnik temp. cieczy. W momencie w którym auto osiągnie temperature około 90 stopni na liczniku pokazuje 120 i w tym momencie klimatyzacja przestaje działać i stąd moje pytanie, czy ma to jakieś powiązanie? Pacjent to audi a3 8l 1.8t 150KM 2003r. Pozdrawiam.

• 0 odpowiedzi
    • 1,2 tys. wyświetleń
  8. Witam serdecznie wszystkich. Posiadam audi a3 z 2003 roku PB/LPG. 1.6 Kat. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem którego nikt nie jest w stanie rozwiązać. Autko wyświetla mi podczas odpalania wykrzyknik i 3 piknięcia na FIS ( Licznik Full Fis ). Próbowałem już wszystkiego. Dolałem płyn hamulcowy, sprawdziłem tarcze, klocki, ABS. Wymieniłem akumulator na nowy a nawet odmawiałem modlitwy. Niestety cały czas 3 piknięcia. Poza tym nic absolutnie się nie dzieje. Autko normalnie hamuje i ma moc. Co może być jeszcze za przyczyna. Kupiłem nawet nowe zegary ale w Lubuskim nikt nie potrafi ich wymienić. Proszę o pomoc. VCDS żadnych błędów on nie pokazuje...Jestem w stanie dojec…

• Like
    • 1 odpowiedź
    • 2,8 tys. wyświetleń
  9. Rozpoczęte przez Yuna91,

Witam. Mam problem z cewkami na silniku swojego audi. Obecnie pali nie na 4 a na 3 cylindry co słychać w dźwięku podobnym do traktora. Mój mechanik powiedział że muszę wymienić silnik na nowy gdyż jest to łatwiejsze i wyjdzie mniej więcej tak samo cenowo jak naprawa. I tutaj pada moje pytanie. Obecnie mam silnik AVU w swoim Audi a3 8l z 2001 r. Czy silnik z golfa AYD będzie pasował do mojego samochodu bez zbędnych przeróbek?

• 0 odpowiedzi
    • 1,3 tys. wyświetleń
  10. Rozpoczęte przez Janusz444,

Witam czy ktoś jest w stanie poratować jak wyglada znak na skrzyni biegów w silniku AKL ? jesli ustawie od strony obudowy rozrządu pasek na znakach wału to na górnym wałku znak nie trafia w miejsce, napinacz puścił, znajomy mi doradził żeby ustawić koło po zdjęciu paska na znakach, ale żebym sprawdził znak na skrzyni, wiem ze tam jest koreczek do odkręcenia. Ma ktoś zdjęcie jak to powinno wyglądać?

• Like
    • 1 odpowiedź
    • 4,3 tys. wyświetleń
  11. Rozpoczęte przez Michal1901,

Witam. Jestem nowy na forum ale audi jeżdżę od zawsze. Mam problem z 1 i 2 biegiem a zwłaszcza z dwójka. Wygląda to tak że jak chcę wrzucić drugi bieg i pociągnę drążek za mocno do siebie o jakieś 05 - 10mm to mi haczy wybierak i nie da się zapiąć dwójki a jak zrobię to delikatniej to wchodzi tak jak powinien. Czasami tak jest z pierwszym biegiem. Co do skrzyni nic nie zgrzyta, nic nie puka , nie wyrzuca biegów, chodzi jak powinna. Jakieś pomysły, sugestie? Nie znam się na skrzyniach ale mam takie tropy czytając forum, że może być poduszka pod skrzynią (u mnie chyba jest do wymiany bo jak daje buta przy ponad 100 to buda drży). Mechanik bez …

• 1 odpowiedź
    • 1,6 tys. wyświetleń
  12. Rozpoczęte przez szymszym,

Witam posiadam audi a3 1998 r 1.6 MPI benzyna. Chciałem połączyć się z ECU lecz nie dało rady. Więc odpiąłem kleme (-) od akumulatora i odpiąłem wtyczki od sterownika po czym wyciągnąłem i wyczyściłem żeby sprawdzić. Po wyczyszczeniu włożyłem i podpiąłem wtyczki a potem kleme. Niestety auto nie odpali po odpięciu akumulatora i sterownika. Kręci rozrusznik ale nie odpala. W czym może być problem bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc nie mam zbytnio możliwości podpięcia pod komputer. Nie wiem czy immobiliser nie zamknął zapłonu. Dlatego proszę o pomoc

• 0 odpowiedzi
    • 1,4 tys. wyświetleń
  13. Rozpoczęte przez Mateusz1234,

Witam jestem tutaj nowy i proszę o poradę ewentualnie pomysły oraz przemyślenia,pacjent to a3 8l 2001rocznik silnik 1.9tdi asz 130km,problem kompresjicylindra nr 3 oraz 4,po nocy na zimnym silniku odpala od strzała chodzi równo po czym po niecałej minucie zaczyna szarpać jak by chodził na 3 lub 2 cylindry,po odpaleniu lekki niebieskawy dymek później dymu zero,silnik tak szarpie aż do temperatury około 70 stopni po czym chodzi równo,wymieniłem podstawowe części typu przepływka pompa tandem mapsensor sprawdzanie szczelności węży od IC czujnik temperatury mapsensor oraz został podmieniony sterownik wszystkie części 100% sprawne,po przemyśleniach zmierzyłem kompresję w cylind…

• 1 odpowiedź
    • 1,6 tys. wyświetleń
  14. Rozpoczęte przez 94_dominik,

Cześć. Pękł mi kolektor wydechowy silnik to 1.6 APF. I mam takie pytanie kolektor podejdzie tylko z tego kodu silnika czy też z innych 1.6. proszę o pomoc

• 0 odpowiedzi
    • 1,4 tys. wyświetleń
  15. Rozpoczęte przez ciastko,

Mam problem z tempomatem. Założyłem tempomat, zakodowałem i działał po pewnym czasie zaczął wariować, raz działa raz nie działa. Co może być przyczyną ? W blokach pomiarowych 066 wszystko reaguje sprzęgło, hamulec, przełączniki na manetce wszystko się zmienia z 0 na 1 po naciśnięciu. Jedynie w drugiej kolumnie (Switch Positions 1) cały czas nie zmienia się jedna 1, jest ciągle np. 00001000 reszta zer zamienia się po aktywacji danej rzeczy. Dla czego raz wszystko działa a raz nie, czy ma ktoś jakiś pomysł ? Mam nadzieje, że nie napisałem zbyt chaotycznie. [2000r, 1.8t AUM]

• 0 odpowiedzi
    • 1,4 tys. wyświetleń
  16. Witam. Posiadam audi a3 1.9 tdi 2002. Ostatnio z dnia na dzień bez wcześniejszych żadnych objawów rano odpalił ale kuśtykał i przerywał do czasu lekkiego rozgrzania ( po 2km było normalnie). Po południu nie odpalił wogóle. Próbuje łapać szybko kręci ale nie ma możliwości go odpalenia. Z plaka pali normalnie po czym chodzi równo i jeździ bez problemów. Po zgaszeniu to samo, można odpalić tylko z plaka. Jakieś pomysły co może być ? Jak potrzebne jakieś dodatkowe info prosze pisać i z góry dziękuje za pomoc. PS: Po sprawdzeniu programem wyskoczył błąd 16705- czujnik obrotów silnika- sygnał nieprawidłowy stały. Czujnik położenia wału wymieniony na nowy.

• 0 odpowiedzi
    • 1,7 tys. wyświetleń
  17. Rozpoczęte przez Hanusz,

Witam. Przychodzę do was z pytaniem dot. Bezpieczniego wirusa A więc mam audi a3 8l 2002 z przebiegiem około 370k, silnik to 1.8t aum 150km z podstaw to turbo nie ciągnie oleju bynajmniej od strony zimnej Ciśnienie w cylindrach to w okolicach 10bar Na ostatnim jest 9 coś, oleju coś tam łyknie ale nie są to jakieś duże ilości, niewiele Wracając do mojego pytania czy warto wgrywać wirusa z 1.8t auq do mojego kompa, czy silnik mi to wytrzyma, turbo itp Czy jednak mogę tym wirusem coś mu zaszkodzić? Pozdrawiam.

• 0 odpowiedzi
    • 1,5 tys. wyświetleń
  18. Rozpoczęte przez szmklo,

Witam. Od pewnego czasu mam problem z moim audi. audi a3 1.6 benzyna/ automat 2002r opisze poklei co sie dzieje: auto wariuje na obrotach, odpalam auto i wskazowka zaczyna skakac i w tym czasie ruszenie i jazda jest praktycznie nie mozliwa. W tym samym czasie swieca sie kontrolki EPC i trakcja. Auto czesto ma fazy ze jak jade traci na mocy i po prostu trzeba gdzies stanac na bok i odczekac chwile, pozniej juz po odpaleniu rusza i mozna jechac. Eektryk twierdzi ze to moze byc sonda,egr,katalizator… nie chce bladzic i wymieniac wszystkiego tak wiec pytanie moze ktos mial taki przypadek i moze doradzic co robic IMG_0508.MOV Wstawian filmik

• 0 odpowiedzi
    • 1,4 tys. wyświetleń
  19. Rozpoczęte przez jakub302,

Siemanko wszystkim Mam taki problem,poniewaz jak jade autem to mam temperature 90stopni jak stane na dłuzsza chwilke w korku to automatycznie rosnie do ponad 100 co moze byc przyczyna ? Mechanikowi dałem do sprawdzenia to powiedział ze chłodnica,wentylator i termostat w normie. a temperatura rosnie,powiedział jezdzic i obserwowac,co wydało mi sie bardzo głupie. kto moze byc problem ?

• 0 odpowiedzi
    • 1,5 tys. wyświetleń
  20. Mianowicie mam problem po zmianie z 1.9 110km na asz 130km auto nie ma zbytnio mocy słychać że turbo wstaje ale ona zbytnio nie jedzie, komp przekładany razem z silnikiem intercoolerem i wiązka od kompa do silnika. A mianowicie pytanie brzmi czy wiecie może koledzy co może być nie tak. Wszystka reszta została z 110km między innymi przepływka czy może to być wina przepływki? A i immo z kompa wyrzucone.

• 0 odpowiedzi
    • 1,2 tys. wyświetleń
  21. Witam, posiadam audii a3 1.6 2002 i od jakiegoś czasu zmagam się z problemem wyskakującej kontrolki od temperatury plynu chłodniczego, wymienilem juz czujnik temperatury oraz zbiorniczek także z myślą ze moze w nim cos jest przepalone albo coś, ogolnie po przejechaniu kilku kilometrów wyskakuje ta kontrolka, gdy sprawdzam w zbiorniczku plyn jest zimny nie bulgocze nic nie paruje i od wyskoczenia kontrolki po przejechaniu kolejnych kilometrów znika, i nie wiem czy to może licznik jest zepsuty czy cos innego, juz bylem u 3 mechaników i wymieniaja wszystko ale błąd dalej wyskakuje. Jakies pomysły? Byłbym wdzięczny bo juz nie wiem co robic a tez wymieniać wszystko po ko…

• 3 odpowiedzi
    • 3,7 tys. wyświetleń
  22. Rozpoczęte przez Mati573,

Witam, mam problem z audi a3 1.9 tdi 110km ASV z 2000roku. Ogólnie nie ma mocy i do zaworów od podciśnienia idą dwa kabelki i na obu pokazuje że jest masa. Gdzie szukać przyczyny?

• 0 odpowiedzi
    • 1,7 tys. wyświetleń
  23. Rozpoczęte przez twenycent,

Witam wszystkich (: Posiadam stara audi a3 8l , kupilem vag kkl ale jakis problem albo z laptopem albo z przewodem. samochod chyba jest w trybie awaryjnym ,i nie chce sie odpalic. prosze o pomoc , byc moze ktos posiada sprawny ten przewod i mieszka w Warszawie na Bielanach. nie wiem moze jakies piwko za to albo cos innego:) Pozdrawiam

• 0 odpowiedzi
    • 1,6 tys. wyświetleń
  24. Rozpoczęte przez Daniel30,

Witam. Wyskoczył mi Serwice INSP,skasowałem ten komunikat ale pytanie mam takie,czy mam się martwić tym? Czemu to wyskoczyło? Z Góry dzięki.

• Thanks
    • 1 odpowiedź
    • 3 tys. wyświetleń
  25. Rozpoczęte przez lmrk,

Witam. Od dwóch dni mam problem z odpaleniem Audi. Opiszę to w ten sposób, że po wejściu do samochodu po nocy auto odpala i gaśnie, dopiero po 2-3 próbach odpala. Nie ma spadku mocy, żadnych większych czy niższych obrotów. Dodam, że wczoraj zaparkowałem pod sklepem, był zgaszony przez 5-10 minut, wróciłem i odpalił bez problemu. Tylko po dłuższym postoju ma problem. Filtr paliwa zmieniany wraz z olejem i pozostałymi filtrami jakieś 1,5k km temu. Zauważyłem ze po pierwszej próbie odpalenia auto pali i gaśnie przy czym zaświeca się żółta kontrolka wyglądająca jak samochód i klucz.

• Like
    • 1 odpowiedź
    • 3,3 tys. wyświetleń

Powiadomienie o plikach cookie

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.