Audi A3 8P (2003-2012)
Forum Audi A3 8P. Możesz tu pisać o swoich uwagach na temat tego modelu, zaczerpnąć wiedzy na jego temat oraz poprosić o pomoc związaną z tym modelem...
460 tematów w tym forum
-
Dla wszystkich posiadaczy Audi A3 8P, zamieszczam polską instrukcję obsługi w formacie PDF. Instrukcja_obslugi_Audi_A3_8P.pdf
-
-
- 37 odpowiedzi
- 220,2 tys. wyświetleń
-
-
Witam w związku z zapytaniem przez użytkownika forum zamieszczam instrukcje wymiany żarówek w lampie tylnej A3 Myślę,że niejednemu/niejednej się to przyda... Zestawienie montażowe tylnego światła - samochody do 05.2008 1 - Sworzeń mocujący q Wkręcony w obudowę 2 - Nakrętka zaciskowa 3 - Elektryczne złącze wtykowe 4 - Nakrętka - 3,5 Nm 5 - Pierścień uszczelniający typu o-ring 6 - Sworzeń gwintowany - 3,5 Nm 7 - Żarówka świateł hamowania q 12 V, 21 W 8 - Żarówka tylnego światła q 12 V, 10 W 9 - Żarówka - 12 V, 21 W q Po stronie kierowcy: tylnego światła przeciwmgłowego q Po stronie przedniego pasaże…
-
-
- 12 odpowiedzi
- 140,2 tys. wyświetleń
-
-
Kody lakierów Audi A3/S3 8P do 06/2006 roku: silbersee/lichtsilber-metallic >> LY7W mauritiusblau-perleffekt >> LZ5C lavagrau-perleffekt >> LZ7L arktisweiss >> LY9D delphingrau-metallic >> LX7Z ebonyschwarz-perleffekt >> LZ9W brillantschwarz >>LY9B brillantrot >> LY3J kristallblau-metallic >> LY7R moroblau-perleffekt >> LZ5J akoyasilber-metallic >> LY7H tukangelb >> LY1H piemontrot-perleffekt >> LZ3H schilfgruen-perleffekt >> LZ6C misanorot-perleffekt >> LZ3M avussilber-perleffekt >> LY7J beere-perleffekt (violett) >> LZ4W (Sonderfarbe/K…
-
- 2 odpowiedzi
- 66,2 tys. wyświetleń
-
-
Z serii zrób to sam Olej silnikowy: spuszczanie / odsysanie, wymiana filtra oleju UWAGA! W przypadku różnych wariantów silnika nie jest dopuszczalne odsysanie oleju! Wskazówka Wymianę oleju wykonywać przy temperaturze roboczej. 4-cylindrowy silnik benzynowy TFSI 1.2 Wymontowanie Wskazówka Nie dopuścić, aby olej silnikowy kapał na podzespoły. Przed wymontowaniem przykryć alternator szmatką. – Poluzować najpierw filtr oleju -strzałka- za pomocą taśmy mocującej lub klucza do filtra oleju zanim filtr oleju zostanie kompletnie odkręcony. – Odczekać kilka minut, aby olej silnikowy mógł wrócić z filtra do silnika. – Następnie odkręcić f…
-
- 1 odpowiedź
- 46,2 tys. wyświetleń
-
-
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że nie dogrzewa mi w samochodzie oleju. Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego ma zazwyczaj 70-80 stopni i raz na jakiś czas na krótki okres wskakuje na 90 stopni i potem znowu spada. Po odkręceniu korka wlewu oleju zauważyłem niepokojący osad: Teraz pytanie. Czy przyczyną jest uwalony czujnik temperatury czy termostat? Czy po wymianie czujnika lub termostatu wystarczy tylko wyczyścić powyższy osad czy trzeba zrobić coś jeszcze? Pozdrawiam
-
-
- 23 odpowiedzi
- 41,5 tys. wyświetleń
-
-
Cześć! Prośbę mam, czy mógłby mi ktoś rozkodować VIN i podrzucić w *.pdf? Będę niezmiernie wdzięczny! WAUZZZ8P34A102375 Thx!
-
-
- 23 odpowiedzi
- 22,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Nie działa mi tak jak w temacie lewy przedni głośnik. Wyciągałem już kostkę co jest miedzy drzwiami a słupkiem i nic. Wie ktoś może co może być przyczyną?
-
-
- 14 odpowiedzi
- 23,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam tak jak w temacie , Check engine .Pali mi się na desce od miesiąca , Egr czysty i rury od niego odchodzące tez nie wiem w co dalej iść. Miał ktoś podobnie ? Proszę o porady
-
- 12 odpowiedzi
- 16,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam,czy mógłby mi ktoś rozkodować VIN? WAUZZZ8P9AA029119
-
-
- 11 odpowiedzi
- 12 tys. wyświetleń
-
-
Witam. Z powodu kilometrów, które codziennie robię zastanawiam się nad zamontowaniem instalacji gazowej - oczywiście w grę wchodzi tylko i wyłącznie sekwencja. Wyliczyłem, że przy koszcie około 2500 PLN instalacja zwróci mi się po 10 miesiącach. Ciekawy jestem tylko czy montaż instalacji gazowej nie wpłynie negatywnie na prace silnika? Czy ma ktoś już jakieś doświadczenia? Czy koszty serwisowania samochodu po zainstalowaniu gazu będą wyższe? Pozdrawiam
-
- 9 odpowiedzi
- 47,4 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam taki mały problem. A3 8P 1.6 102km, dzisiaj po odpaleniu na zimnym zapaliła mi się kontrolka ESP i słyszałem że załączył się wentylator na maksymalne obroty. Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika wszystko było ok. Oprócz tego auto sprawuje się dobrze, płyn chłodniczy jest, silnik rozgrzewa się normalnie, trzyma temperaturę. Co to może być? Pozdrawiam
-
- 8 odpowiedzi
- 6,8 tys. wyświetleń
-
-
Wydaję mi się że mam problem z klimatyzacją. Klimę nabiłem, została sprawdzona szczelność, kompresor się włącza co można zauważyć po wskazówce na obrotomierzu, wentylator klimy chodzi czyli jest odpowiednie ciśnienie w układzie lecz jest mało wydajna i też w trybie AUTO przy ustawionej temperaturze 16C dmucha całą mocą i nie schodzi automatycznie niżej czyli nie schładza do tej wartości wnętrza samochodu. Przecież przy ustawieniu na 16C to powinienem zamarzać w upalny dzień. A może ten typ tak już ma? Zauważyłem jeszcze jedno dziwne zachowanie climatroniku ale gdy temperatura zewnętrzna była niska i trzeba było grzać w środku. Otóż przy grzaniu, oczywiście przy wyłączonej…
-
- 8 odpowiedzi
- 20,3 tys. wyświetleń
-
-
Cześć, szukam pomocy.. od jakiegoś czasu podczas jazdy po przejechaniu max 10 km zaczyna szarpać mi autem powyżej 2 tys. obrotów, wygląda to jak by odcinało turbo lub któryś wtrysk nie pracował... mechanicy rozkładają ręce, bo komputer nie pokazuje żadnych błędów. Dodam jeszcze, że auto było już w naprawie bo ciekło z intelcoolera i olej dostał się do układu, mechanik wyczyścił cały układ, uszczelnił intelcooler i wymienił chłodniczkę paliwa, filtr paliwa... A autem dalej szarpie... w 2020 regenerowano turbinę, wtryski 1 i 2 + wymiana sprzęgła i dwumasy. Sprawdziliśmy przepływomierz, czyli odpięłam kostkę od przepływomierza i jechałam bez i autem dalej szarpał…
-
- 8 odpowiedzi
- 5,5 tys. wyświetleń
-
-
Witam proszę o pomoc potrzebuje zdjąć tylny zderzak w mojej audi a3 8p ponieważ wywala mi błąd 01549-napięcie zasilające czujnik systemu pomocy przy parkowaniu-009-przerwa /zwarcie z masą,i nic mi nie pokazuje na monitorze po wrzuceniu wstecznego biegu tylko pikniecie. Nie chce nic połamać bo nie wiem jak się go demontuje aby wszystko sprawdzić,pozdrawiam
-
-
- 7 odpowiedzi
- 4,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam wszystkich forumowiczów. W moim sportbacku chciałbym sobie zamontować podgrzewany wkład lewego lusterka, ale nie wiem jak podłączyć kabelki (przewody) od podgrzewania. Kabelki mam wyprowadzone trzy. Dwa z równymi wtykami, a trzeci z trochę innym. Kolorów nie pamiętam.Natomiast w nowym wkładzie(kupionym na allegro) są tylko dwa styki. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić od czego jest ten trzeci przewód i ewentualnie gdzie go podłączyć ? Niestety nie wiem jak był podłączony ten stary wkład, bo auto kupiłem po kolizji i go poprostu nie ma, a nie chcę demontować prawego lusterka, żeby czegoś nie połamać.Dodam, że lusterka mam ustawiane elektrycznie. Bardzo proszę o pomoc.
-
-
- 7 odpowiedzi
- 9,5 tys. wyświetleń
-
-
Komputer pokazuje spalona żarówkę, sprawdziłem i nie działa postojowa prawa tylna... Po rozkręceniu lampy okazuje się ze żarówka jest dobra. Wymieniłem na nowa i nadal nie działa ;/ proszę o pomoc, jestem zielony w tych tematach...
-
- 6 odpowiedzi
- 4 tys. wyświetleń
-
-
-
Witam wszystkich forumowiczów . Mam problem ze swoim Audi cały czas pali się kontrolka byłem u mechanika i on nie wie co ona oznacza . Podłączył pod komputer i wszystko gra silnik cacy wykryło tylko problem z przyśpieszeniem bocznym . Czekam na tel od mechanika ale chyba się jeszcze nie dowiedział bo nie dzwoni . Kontrolka wygląda w kółku zakończonym strzałką jest trójkąt z wykrzyknikiem . Kontrolka jest koloru żółtego . Czy można jeżdzić samochodem z tą kontrolką ?? Ogólnie autko nie daje żadnych sygnałów że coś nie tak . Czy ktoś miał podobny problem ?? Proszę o Pomoc Tomek
-
- 6 odpowiedzi
- 68,1 tys. wyświetleń
-
-
Witam, mam audi a3 8p, z 2004 roku, zderzak starszy model, z "przedzielonym" grillem. Czy jest możliwość wymiany na zderzak z dużym grillem bez ingerencji w resztę komponentów ( czy np konieczna jest wymiana maski, lub w ogóle to nie jest możliwe). Pozdrawiam - Shymoon
-
-
- 6 odpowiedzi
- 53,5 tys. wyświetleń
-
-
Cześć wszystkim Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A3 8P z rocznika 2004, więc niestety jeszcze z podwójnym grillem (double frame). Oczywiście pierwsza rzecz, jaką się zainteresowałem, to zmiana na pojedynczy duży grill (single frame). Wg tego tematu wiąże się to jednak z dość sporymi przeróbkami i wydatkami, więc taka prawdziwa zmiana poczeka, a na teraz wymyśliłem zmianę domowym sposobem, inspirując się nakładką ABT dostępną dla tego modelu. Potrzebujemy: kawałek folii samoprzylepnej (polecam taką bez wzorów).opalarka (lub coś podobnego) do rozgrzewania i układania folii na zderzakunożyk do przycinania nadmiaru folii2 kawałki srebrnej listwy o szero…
-
- 6 odpowiedzi
- 11 tys. wyświetleń
-
-
Witam.Zakupiłem niedawno audi A3 sportback z 2009 roku (rok modelowy 2010).Obecnie jeździ na felgach aluminiowych oznaczonych według VINu 6,5J x 16 et 42.Opony letnie to 205/55 R16 V.Posiadam do niego opony zimowe o takim samych rozmiarach.Poprzedni właściciel przekładał na felgi aluminiowe.Ja mam zamiar zakupic stalówki.I tu pojawił się problem.Według winu powinienem zakupic felgi o osadzeniu et42.Defakto nie znam rozstawu śrub jaki powinien byc w tym modelu ani średnicy otwru centrującego.Skorzystałem dodatkowo z pomocy konfiguratora na pewnej stronie (nie będę robił rekaly) i tam wyszło mi że powinienem zakupić felgi 6,0J x 16 et 50,otwór centralny 57 rostaw 5x112.Czy …
-
- 6 odpowiedzi
- 13,3 tys. wyświetleń
-
-
Problem polega na tym iż cały czas świeci się kontrolka - econ - po kilku krotnej próbie wyłączenia - bez efektu ! czy konieczne jest podpięcie pod komputer ??
-
-
- 5 odpowiedzi
- 50,1 tys. wyświetleń
-
-
Witajcie, Czy możecie napisać mi jakie powinny być prawidłowe obroty na biegu jałowym w Audi A3 8P 1.6 8V z 2004 r. Bez włączonej klimatyzacji oscylują na poziomie 600 obr/min, natomiast przy włączonej podnoszą się do poziomu ok. 800 obr/min. Przy tych niskich obrotach silnik trochę się telepie.
-
-
- 5 odpowiedzi
- 16 tys. wyświetleń
-
-
Cześć otóż mam problem z otwieraniem auta z pilota Poprostu nie otwiera się, bateria została wymieniona, pilot miga więc chyba działa ,dodam że przy baku cos cyka przy kliknięciu na pilot , i również domykanie szyb dziala jak przekręcę kluczyk dłużej Ma ktoś jakieś pomysły? Od czego zacząć?
-
-
- 5 odpowiedzi
- 2,6 tys. wyświetleń
-
-
Witam serdecznie, jestem posiadaczem Audi A3 1.8 TFSI 160 2011 rok, otóż moje pytanie czy to normalna reakcja samochodu gdy podczas odpalania przez pierwsze ok. 15-20 sekund auto trzyma 1200 obrotów i jest lekko głośniejsze( nie jest to duży hałas) po czym spada do optymalnych obrotów i juz pracuje cicho i równo. Przy odpalaniu nie ma innych objawów typu wibracje, głośny dzwięk silnika itp, dzwięk dochodzi raczej z tyłu auta i lekko z pod maski po czym się normuje po 15-20 sekundach jak pisałem. Znajomy mówił że te auta mają jakiś "odkurzacz" i nie zrozumiałem o co mu dokładnie chodzi i że to normalne. Auto ma tak tylko gdy postoi noc ewentualnie te 8 godzin w pracy. Jaki…
-
-
- 5 odpowiedzi
- 10,1 tys. wyświetleń
-